23 března 2023

Horké téma : Zastřelení Dixie??? Teď nepůjdu úplně s davem aneb i trochu jiný úhel pohledu

Přestože si myslím o myslivcích své a nemám je moc rád, a tomto případu bylo napsáno hodně a je víceméně jasný, nepůjdu až tak úplně s davem a teď se nepřidám k většinovému hněvu a podívám se zamyšleně na věc ze svého úhlu pohledu.

Za prvé Dixie je mě strašně moc líto, psy mám moc rád a nemělo se to stát. Střelce v žádném případě neomlouvá to, že nemá stoprocentní jistotu na co střílel.  NEOMLOUVÁ. Případ samozřejmě nabízí spoustu otázek a nutí mě zamyšlení nad tím, jak k tomu mohlo dojít a jestli se tomu nedalo nějak předejít. 

Začnu obecně.  Stalo by se to, kdyby se Dixie pohybovala u svých majitelů a neběhala po poli? Proč se ptám: dnes a denně vidím že za spoustu věcí nemůžou jen psi samotní, ale hlavně jejich majitelé a málokdo tuší, že majitel je za svého psa ze zákona zodpovědný. Zjednodušeně řečeno, pokud majitel pustí psa na volno, pes vběhne na silnici a způsobí dopravní nehodu, může za toto jeho nebezpečné chování jeho nezodpovědný majitel. Ano ano, i starostlivému majiteli se stane nehoda když mu pes uteče například vyvlečením hlavy z obojku po ostrém zvuku zábavné pyrotechniky, příp. v úleku vytrhne vodítko z ruky a uteče, ale to nic nezmění na tom, že i podobné zavinění nehody bude zřejmě  posuzováno i jako vina majitele který zvíře odpovídajícím způsobem nezabezpečil.

Chci tím říct, že určitá část majitelů psů se dnes chová neuvěřitelně hloupě a nezodpovědně (diplomaticky řečeno). Ve snaze dopřát svému zvířeti dostatek a pohybu a ohánějící se všeobjímající mantrou "můj pejsek se přece někdy a někde vyběhat musí, má na to právo" jsem denně konfrontován s jednáním, nad kterým zůstává zdravý rozum stát. Někteří psi na volno běhají vzdáleni desítky metrů od svých majitelů po ulicích měst (myslím tím ulice se slabším provozem),  někteří dokonce občas bezdůvodně útočí na psy jiných lidí kteří s nimi jdou spořádaně na vodítku, při vycházce v terénu lítají po polích a někteří honí zajíce / bažanty a jejich majitel se tím "baví" nebo se o psa nestará (nedívá se co pes dělá a zírá do mobilního telefonu), v lese pak někteří psi běhají na volno a dnes (při častém přemnožení divokých prasat) jsou často cílem útoků divokého prasete a věřte tomu že toto opravdu nikdo nechce zažít, protože útok divokého prasete má dost fatální následky :(. Je nad slunce jasné, že chování některých majitelů psů je často bezohledné, hloupé a sobecké, a přitom by stačilo jediné: trošku přemýšlet, trochu zodpovědnosti a ohleduplnosti ke světu a všemu kolem sebe (lidem, psům, přírodě atd.), a to se nám všem hned bude lépe žít. 

No a zamyšlení na téma "Někteří myslivci nemyslící střílející  ne/zodpovědní" někdy jindy, protože pokud mám zbrojní pas a jsem držitelem střelné zbraně, musím mít všech pět pohromadě a musím vědět co činím a na co střílím.



Váš Gert



Související odkazy:

Blesk.cz: Zastřelení Dixie (†10): Tisíce podpisů za tvrdé potrestání myslivce

Blesk.cz: Záběry z myslivcova hledí. Nimrod v domnění, že jde o lišku, zastřelil v Darkovicích fenku border kolie Dixie (†10). Na sobě měla reflexní postroj.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pěstování ředkviček v platu na vajíčka, skvělý tip na velkou úrodu

Vychytávka: Do plata na dně prohlubně vytvořte otvor.  Plato položte na záhon a do každého otvoru vložte semínko, a za deset deset dnů ředkv...