03 dubna 2023

Jak na elektronické připojení k úřadu "na dálku" prostřednictvím identity občana? Není to příliš obtížné, to zvládnete také

Úvodem popis co to je ta "identita občana", definice:  Národní identitní autorita (NIA) je systém, který vás umí identifikovat na základě údajů ze základních registrů. Když se přihlašujete ke službám, ověření probíhá právě přes systém NIA.


Toliko odborná definice a teď jak si "identitu občana" zařídit, popis pro normálního člověka (jak a prč):  nemusíte běhat zbytečně po úřadech a pokud si pořídíte datovou schránku, můžete se připojovat i do datové schránky. A pokud komunikujete s úřady, je vždy jasné, že jste to opravdu vy.  Pro používání potřebujete k tomu nějaké počítačové zařízení  schopné používat Internet a k tomu svůj chytrý telefon, dále ji musí někdo zřídit a osobní návštěvě České pošty se nevyhnete. Následující návod vychází z mých zkušeností.




Návod postupu ve třech bodech:

1) Šel jsem na poštu, hodné paní za přepážkou jsem ukázal občanku, řekl jsem paní co potřebuji, paní se mnou vyplnila žádost a vyřídila vše potřebné. Bylo to zadarmo!!! Učený moudrý podrobný návod  je zde

2) Po návratu domů jsem provedl aktivaci z počítače/tabletu moudrý návod zde

3) Na mobil jsem si nainstaloval aplikaci MojeID více zde - po aktivaci a zadání PINU v  mobilu jsem akci dokončil


HOTOVO!  Pokud jste se statečně dostali až sem, gratuluju, máte vyhráno. Pokud se přihlašujete k portálu státní správy, k pojišťovně, k portálu Správy sociálního zabezpečení a podobným institucím (i k datové schránce) přes identitu občana, čeká Vás jedno zapamatování a to je (když jste obyčejnej občan pičmunda jako jsem já) tak se musíte přihlásit (a vždy přihlašovat) kliknutím na volbu:


 MojeID - úroveň "značná" (standardní přístup)
(viz obrázek níže úplně dole)






Objeví se dialog níže který čeká na akci z vašeho mobilního telefonu:


V tento moment tedy otevřete svůj chytrý mobilní telefon, poklepete na ikonku aplikace MojeID Klíč (obrázek dole), zadáte zvolený PIN v mobilu (4 čísla) a na počítači budete automaticky vpuštěni (už bez klikání) na  www stránky příslušné instituce na dálku.  A je to!!!



Poznámka na závěr: nezapomeňte se vždy odhlásit!!! Příklad: budete přihlášeni třeba na stránkách SSZ, zavřete okno bez odhlášení a budete se chtít přihlásit na jiné www stránky (např. ke své zdravotní pojišťovně) tak vězte že vás to nepřihlásí, nastane chyba (= tak chytré to zase není!!!!)



Váš GERT

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pěstování ředkviček v platu na vajíčka, skvělý tip na velkou úrodu

Vychytávka: Do plata na dně prohlubně vytvořte otvor.  Plato položte na záhon a do každého otvoru vložte semínko, a za deset deset dnů ředkv...